Tuesday, December 4, 2012

Semangat Yang Hilang

| |
0 jejak

Semangat Yang Hilang
X.P.D.C.

Tidak engkau seorang
Juang hingga titisan
Rempuh tak berharapan

Nanti aku di sana
Di ufuk pemikiran
Lalu menghayatinya

Kita laksanakan
Mata hati yang damai
Di sana kejujuran

Semarak impian segunung harap dipulang
Usahlah diragukan keupayaan sendiri
Hati yang membara mengikutkan kata-kata
Jawapannya di sini
 Semangat kita yang hilang
Oh kita cari pulang

Malu bertanya kawan
Sesat cari jalan pulang
Biar ia berkesan
Di lubuk hati terbenam




Ianya membuat hati dirundung sedih bila mana kita terpaksa melepaskan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu yang lain. Namun hidup ini begitulah. Tidak perlu begitu tamak. 

Seketika di malam ini aku merasa begitu tewas. Mencari punca.. . .. tidak ketemu. Adapun hanyalah alasan. Dan aku menjadi malu sendiri.



Wahai Yang Maha Mendengar. Terima kasih untuk segalanya. Hanya ENGKAU dan aku yang tahu dan ENGKAUlah Yang Maha Mengetahui. Bantu daku untuk redha dengan ketetapan dan ketentuanMU TUHAN.


Dream big. Take risk.
Read More

Friday, November 30, 2012

End Of November

| |
0 jejak

Melakar langkah untuk mengejar sebuah mimpi; Biar ia menjadi realiti. 

Perjalanan terasa masih begitu jauh.. sedangkan ajal semakin mendekat.

Enggan mengalah. 
Ikhlaskan hati Aaee. Ikhlaskan hati. Ya ALLAH. Ikhlaskanlah hatiku.


Read More

Thursday, November 29, 2012

Kejutan Untuk Aku. .. Daripada Aku.

| |
0 jejak

Teruja. 
Itu perasaan yang pertama. 

Gelisah menyusuri.
Jantung berdegup begitu kencang.
Tapi kenapa..?

Butterfly in my stomach bila dia berada dekat dicapai pandangan mata.

Akhirnya menghindar.
Adapun kerana aku terlalu ego untuk mengakui.

Read More

Saturday, September 15, 2012

Santai: Psiko ma~ *Boleh Cuba Try Test

| |
0 jejak

Read More

Friday, September 14, 2012

Up Sikit ^^,

| |
0 jejak

Layan ngan *.gif je kebelakangan ni. ^^, Itupun copy paste dari forum. Tugasan² kat tempat kerja sepertinya tak akan pernah reda sejak mesin baru menjelmakan diri. Poof!! Rutin pun berubah~. Jarang ada masa untuk diluangkan untuk update blog dan jugak belajar perkara baru. Bussiness online mungkin agak terganggu, namun offline masih bergerak dengan jayanya, alhamdulillah. Merancang untuk sesuatu yang lebih kukuh. InshaALLAH semuanya kan baik² saja. =)


Terlalu banyak perkara yang ingin dicoretkan namun dihentikan; Tidak tahu harus di mana kisah dimulakan. Hehe. Aw~. Till then. 
Read More

Thursday, September 13, 2012

Santai: Sketsa Atas Angin~ Dow~^^

| |
0 jejak

Read More

Wednesday, September 12, 2012

Santai: Fixie-ian. U Better Watch Out!! ~Ngey

| |
0 jejak

Read More

Santai: Chekgu oOOo Chekgu~ Ooo Tedah~

| |
0 jejak

Read More

Tuesday, September 11, 2012

Santai: Japanese Tv Show. Ooo Tedah~

| |
0 jejak

Read More

Monday, September 10, 2012

Santai: Insiden Traffic Light

| |
0 jejak

Read More

Saturday, August 4, 2012

Lakaran Pensil: Photoshop

| |
0 jejak
 Photoshop

[Ctrl+O]; Buka imej yang diinginkan.

[Ctrl+J]; Duplicate layer.--> [Ctrl+Shift+U]; Imej akan menjadi hitam putih.


[Ctrl+J]; Duplicate layer.--> [Ctrl+I]; Imej negatif dicipta.

Filter--> Blur--> Gaussian Blur.

Set.

Hasil

Tukar mode blending Normal ke Color Dodge.

Hasil.

::Done::

Read More

Friday, August 3, 2012

Gelapkan Tona Kulit

| |
0 jejak

Photoshop.


File--> Open; Buka fail yang diinginkan.

Layer--> Duplicate Layer. [Ctrl+j]

Klik burn tool.

Setkan bersesuian dengan keinginan.
Contoh:

Sapukan wajah dengan drag mouse ke bahagian yang ingin digelapkan.

::Done::

Read More

Thursday, August 2, 2012

Difference: Photoshop

| |
0 jejak
Photoshop

File--> Open. [Ctrl+o]; Buka fail yang diinginkan.

Layer--> New--> Layer From Background.

Ok.

Layer--> Duplicate Layer. [Ctrl+j]

Ok.
Layer 0 copy dibentuk.

Edit--> Transform--> Flip Horizontal.

Hasil.

Heretkan imej ke sebelah kiri--> Enter.
Aktifkan Layer 0--> Heretkan imej ke sebelah kanan--> Enter.
Hasil.

[Ctrl+Shift+n]--> Ok.
Layer baru (Layer 1) dibentuk. Alihkan ke bawah.

Klik tool Paint Bucket. Set warna pada foreground dan background kepada hitam dan putih.

Klik pada mana² bahagian pada kanvas. Background Layer 1 akan berwarna putih.

Aktifkan Layer 0 copy. Pada pilihan Normal tukarkan ke Difference.

Hasil

::Done::
Read More

Wednesday, August 1, 2012

Lukisan Kanvas Cat Air: Photoshop

| |
0 jejak
Photoshop

File--> Open. [Ctrl+o]; Buka fail yang diinginkan.

Filter--> Brush Strokes--> Crosshatch

Setkan seperti di bawah

Hasil.

Lakukan crosshatch yang sama sekali lagi untuk mendapatkan efek yang lebih realistik.

Filter--> Texture--> Texturizer

Setkan seperti di bawah;

Hasil.

::Done::

Read More